Transformering - Transform

Gjennom ungdomsprosjektet vårt Transformers har vi fått jobbe med en rekke fantastiske artister og kunstnere både lokalt og internasjonalt innen musikk, kunst, dans, foto og mat. Med base på Heimdal VGS har vi blitt kjent med ungdommer fra en hel verden som gir oss lærere inspirasjon og input til nye prosjekter. Vi ville utforske begrepet transformering – å gå fra en ting til en annen, og bruke gatekunst som kunstform.

Gatekunst er som rappen i kunstverdenen – en måte å presentere urettferdighet, overgrep, politiske meninger, egenart og identitet i det offentlige uten å være redd for represalier og sensur. Men også en måte å gjøre omgivelsene vakre og unike for alle som lever i og med disse kunstverkene.

Målet var å samles under Transform og skape bilder og kunst sammen, men vi innså at heller ikke 2021 ble året for internasjonale reiser. Til tross for dette; seks kunstnere fra India, Iran, Palestina, Senegal og Mexico har tolket begrepet TRANSFORMERING og sendt oss sine bidrag i posten – de skal vi stille ut på festivalen og vi håper mange tar seg tid til å stikke innom og se utstillingen. Den blir å finne i et tomt butikklokale i Midtbyen et sted. Du vil skjønne hvor når du ser det.

Jisha Madai, India

Jisha Madai, også kjent under navnet Maadeye, er en billedkunstner som for tiden praktiserer i Goa, India. Hun har utforsket ulike kunstneriske uttrykksmåter siden hun var barn, det være seg dans, musikk eller billedkunst. De siste årene har hun brukt tid på å gå dypere i seg selv, meditere og finne en indre ro. Hun deler denne reisen gjennom kunsten sin. Maleriene hennes prøver alltid å bringe en balanse mellom livets yin og yang.

Maleriet fremhever på den ene siden den rike kunsten og kulturen i det gamle India; arkitektur, musikk, malerier eller tradisjoner, og hvor dypt det har påvirket livsstilen til mennesker gjennom årene. På den annen side ser vi en transformasjon av hvert aspekt og hvor vakkert modernismen har infiltrert livet i India. Det speiler også friheten til selvrealisering hos alle de som lever der og de som velger å reise til dette unike og mystiske landet med hinduismens tusenårige ideologi.

«Maleriet er en representasjon av dagens India, som sameksisterer med det som var, det som er og det som kan bli».

Prasad Tambe, India

Prasad Tambe er en selvlært kunstner fra Mumbai og arkitekt av yrke. Han har vokst opp i en av verdens største byer med millioner av mennesker rundt seg og med lange historiske linjer bakover i tid. Han beskriver seg selv som lidenskapelig opptatt av India og dets kulturelle livskraft, og han har skildret kunst, mennesker og deres livsstil i forskjellige tidsperioder i sitt maleri. En transformasjon i mange stadier.

Formidling av fortellinger og historier i India har utviklet seg fra minimale hulemalerier til forseggjorte, skulpturelle mesterverk som skildrer ulike livsstiler, hendelser i livet og former for underholdning. Ramayana og Mahabharata er avbildet i malerier, historier om Buddha er funnet i malerier i huler i Ajanta og fortellinger om Shiva formidles gjennom skulpturer i templene i Badami. Det viser at fortellingene har inspirert kunstnere innenfor mange ulike kunstarter til alle tider og at disse har overlevd nye inntrykk og påvirkninger. Mens landet utvikler seg og delvis mister denne kulturen er håpet at teknologi kan skape en digital renessanse for å forstå og lære om den tradisjonelle, folkelige fortiden og engasjere fremtidens besøkende.

Sara Karimi, Iran

Sara Karimi er en iransk maler og grafisk designer født i Shiraz, den kulturelle hovedstaden i Iran. Hun har en mastergrad i grafisk design, og begynte å male i barndommen. Hun utviklet sin kunnskap om billedkunst og tilegnet seg de forskjellige maleteknikkene og stilene gjennom å lære og praktisere under tilsyn av iranske mestere i over 30 år.

I dette arbeidet bruker hun akrylteknikk for å formidle den intellektuelle, subjektive og psykologiske transformasjonen i iransk kultur gjennom fire historiske perioder; Achaemenid, Zand, Qajar og dagens Iran. Basert på studier hun har gjort av historiske kvinneskikkelser og deres rolle i det iranske samfunnet og kulturen, bestemte hun seg for å bruke dette som tematikk. I dette maleriet er transformasjonen av den kvinnelige identiteten tolket fra rollen som gudinne i det gamle Iran, til hennes todeling mellom tradisjon og modernisering i dagens Iran. Rådgiver for forskningen: Afshin Ariafar.

Ana Sofía Castañón Álvarez, Mexico

Ana Alvarez er en meksikansk kunstner med base i Cancun på Yucatán-halvøya på østkysten av Mexico. Yucatán-halvøya var den sentrale plasseringen av Mayasivilisasjonen og det er mange arkeologiske steder der, som de berømte pyramidene og oldtidsbyen Chichen Itza. Hun vokste opp med å sykle på stier i skyggen av eukalyptustrær hvor hun følte ørkenbrisen i ansiktet, og hun beskriver seg selv som en spirituell person hvor naturen inspirerer og styrker henne. Den gir henne følelsen av å være en del av noe større og fyller henne med kreativitet og lidenskap for skjønnhet og liv. Å feire livet og reisen inn i menneskesinnet er i fokus i hennes arbeid, og hun uttrykker det ved hjelp av ord, mystikk og symbolikk. Hun er tiltrukket av å utforske begreper som er usynlige for øynene.

«Når jeg føler behov for å fylle opp batteriene mine, har vann blitt min foretrukne medisin. En dag tilbrakt i det turkise, karibiske havet eller fridykking i det klare vannet i jungelgrotter, vil bringe alt tilbake i balanse».

Ali Jabaly, Palestine

Ali Jabaly er født og oppvokst i Gaza og er for tiden bosatt i Nord-Norge. Han ble interessert i kunst allerede som 11 åring og utviklet etter hvert sine kunstneriske ferdigheter innen graffiti. Han har studert interiørdesign, han spesialiserte seg på portretter, illustrasjoner og digitale malerier. Høsten 2019 begynte han på Nordland Filmkunstskole i Kabelvåg. Ali har opplevd kriger, bomberegn og ødeleggelser i Gaza. Kunsten hans er et fargerikt svar på palestinernes styrke. Han har derfor i flere år arbeidet med prosjekter knyttet til okkupasjonen av Gaza og er spesielt opptatt av de menneskelige utfordringene og mangelen på bevegelsesfriheten både innad i Gaza og med omverdenen.

“Gjennom kunsten prøver jeg å uttrykke det palestinske folks standhaftighet».

Papa Gora Diop, Senegal

Papa Gora Diop er fra Dakar, Senegal hvor han bor og jobber som kunstner. I tillegg til større gatekunstprosjekter og billedkunst driver han med dekormaling i private hjem, portrettmaling og digital kunst. De fleste maleriene selges til turister, men på grunn av Covid -situasjonen og mangel på turister begynte han å lage sin egen kleskolleksjon inspirert av afrikanske masker, symboler og teknikker. Skjortene har blitt en stor suksess som mange kjøper for å markere sin identitet som afrikanere og for individuell promotering. De er alle ulike og appellerer derfor direkte til den som kjøper.

Papa er selvlært, og betegner sitt kunstneriske talent som en gave fra Gud. En mulighet til å skape og påvirke verden positivt. Han har tegnet siden barndommen og hatt en egen evne til å reprodusere alt han ser med en kunstnerisk twist. Både i arbeidet som maler og designer er han inspirert av sine afrikanske røtter, menneskene og skjønnheten rundt seg, samt fargene og kontrastene som mange afrikanske kulturer verdsetter så høyt.

Suparna Paul, India

Suparna Paul er fra Jamshedpur i India, men har bodd de sist tre årene i Trondheim. Hun er en selvlært kunstner som gleder seg over alle typer kreative prosjekt, men med maling som hovedfokus. Hun jobber med maleri, design av sengetøy, puter, t-skjorter, klær og alle typer tekstiler, og ønsker hele tiden å utvide den kreative horisonten og lære seg nye teknikker og innfallsvinkler til kunsten. I denne utstillingen stiller hun ut flere av sine malerier hvor hovedfokuset er det store bildet av hinduguden Lord Ganesh delt opp i 5 elementer. Lord Ganesh er et ikon for gode ting.

Bildene er for salg og hun har også startet et nytt prosjekt hvor hun hånddekorerer paraplyer – hver og en unik. Også disse er for salg, så om en trenger en spesiell gave for den rette personen, så er dette tid og sted.

«Jeg elsker håndlagede ting!»

Share: