Underrapportert virkelighet - Transform
ur-1

Øystein Windstad – konferansier

I samarbeid med journalist Øystein Windstad arrangerer Transform seminaret «Underrapportert virkelighet». Hit inviterer vi modige og selvstendige journalister og enkeltpersoner som jobber med å få fram konflikter, urett, samfunnsproblemer og brudd på menneskerettighetene rundt om i verden. Noen med livet som innsats! Disse konfliktene er ikke nødvendigvis førstesideoppslag i media eller satt på den politiske dagsordenen, men de er desto viktigere å kjenne til. Årets tema er dronekrigen som hvert år koster hundrevis av uskyldige livet. Vi starter med å vise filmen Drone av Tonje Schei Hessen og fortsetter med spennende foredrag.

ur-2

Tonje Schei Hessen – Norge

Varslet om dronekrigen

Den norske dokumentaren Drone fikk stor internasjonal oppmerksomhet og ble vist til millioner verden over via blant andre The Guardian. Filmen viser konsekvensene av CIAs hemmelige dronekrig i Pakistan. Filmen viser også de menneskelige konsekvensene for de amerikanske dronepilotene som må leve med at de kan ha drept uskyldige sivile. Regissør Tonje Schei Hessen forteller om hvordan de fikk en tidligere dronepilot til å stå fram og varsle om krigføringen.

ur-4

Rune Ottosen, Norsk PEN – Norge

Frykter konsekvenser av Assange-arrestasjonen

Den litterære foreningen Norsk PEN roper varsku om arrestasjonen av Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange. Foreningen som organiserer norske forfattere viser til at kritisk informasjon om blant annet USAs drap av uskyldige sivile i Irak aldri ville ha kommet fram, hadde det ikke vært for Assange og Wikileaks. Rune Ottosen er professor i journalistikk og nestleder i Norsk PEN med ansvar for varslingssaker. Han mener norske medier og organisasjoner må stå opp for Julian Assange fordi han har vist krigene i Irak og Afghanistan sine sanne ansikt.

ur3

Øyvind Bye Skille, NRK – Norge

Norges hemmelige krig i Afghanistan

NRKs redaksjon for digital undersøkende journalistikk avslørte sammen med The Intercept hvordan Norge har deltatt i høyteknologisk krigføring i Afghanistan. Ved hjelp av avansert innsamling av informasjon om hvem som bruker mobiltelefoner, utviklet amerikanerne lister over Taliban-krigere som skulle fanges eller drepes. NRKs gravejournalist Øyvind Bye Skille forteller om hvordan de jobbet med avsløringen og problemene med at mange sivile ble drept som følge av det topphemmelige avlyttingsprogrammet.

Share: